Komora pojišťovacích zprostředkovatelů

...hájíme zájmy pojišťovacích zprostředkovatelů

Pozměňovací návrh Komory pojišťovacích zprostředkovatelů k novele zákona č. 38/2004 Sb.

Navrhujeme vrátit novelu předkladateli k přepracování.

Odůvodnění:

1) Novela bezdůvodně ruší obecně zažité kategorie pojišťovací agent a makléř a nahrazuje je dosud neznámými kategoriemi. Tyto nové kategorie nejsou známy ani v zahraničí, přičemž agent a makléř ano.

2) Novela vyžaduje novou registraci pojišťovacích zprostředkovatelů. Všichni zprostředkovatelé jsou podle stávajícího znění zákona č. 38/2004 Sb. registrováni u ČNB a to od roku 2005. Předtím byli pojišťovací zprostředkovatelé registrováni podle zákona č. 363/1999 Sb. (o pojišťovnictví) u Ministerstva financí. Povinností ČNB ze zákona je registr zprostředkovatelů udržovat v aktuálním stavu. Podle kontrolních zjištění Komory tomu tak není. ČNB povinnosti vyplývající ze zákona neplní. V závislosti na vzniku nových kategorií fakticky dochází ke vzniku nového registru, přičemž je nezpochybnitelné, že ČNB není schopná vést současný registr, ač jí to ukládá zákon. Vedení registru by mělo patřit do kompetencí stavovské organizace tak, jak je to u ostatních odborností. O jejím založení právě jednáme.

3) V návaznosti na předešlý bod vyplývá povinnost znovu uhradit registrační poplatky, byť tyto již v minulosti uhrazeny byly a současně bude nutné absolvovat nové zkoušky, přesto, že všichni pojišťovací zprostředkovatelé byli ze zákona povinni prokázat své znalosti složením odborné zkoušky a absolvováním pravidelných doškolovacích kursů.

4) Zcela mimorozumové chápání je navržení pravidelného ročního poplatku za podnikání podle §13b) odst. 2) a to ve výši 1.000,- Kč resp. 5.000,- Kč za každého zprostředkovatele.

5) Novela je odůvodněna především ochranou práv spotřebitele. Novela bohužel nepřináší žádné změny v ochraně práv spotřebitele.

Na této novele je znát, že byla vytvořena bez skutečné znalosti pojistného trhu. Zásadní problémy, které je třeba řešit, novela vůbec nezmiňuje. Např.:

-          Práva a povinnosti klienta, zprostředkovatele a pojistitele

-          Kvalita pojistné smlouvy

-          Odborná způsobilost zprostředkovatele, která je dnes posuzována nevhodným způsobem

Jsme připraveni podílet se na vzniku novely, která by lépe vyhovovala požadavkům pojistného trhu, zprostředkovatelům a klientům.

Ing. Gustav Vacek

předseda

Komora pojišťovacích zprostředkovatelů
Borská 2718/55, Jižní Předměstí